Înainte de elaborarea și adoptarea bugetului local pentru anul 2019, ADCA a găsit de cuviință să reamintească administrației publice locale o parte din problemele cu care se confruntă locuitorii Cartierului Arhitecților, prin adresarea de cereri concrete pentru remedierea acestora. În parte, cerințele noastre au vizat implicarea autorităților locale prin investiții ce pot fi proiectate în bugetul local și finalizate în cursul anului 2019. O altă parte a cererilor noastre a vizat revizuirea reglementărilor de urbanism, precum și refacerea relațiilor interinstituționale profund afectate de blocaje la nivel de comunicare, generate fie de atacuri anterioare ale edilului orașului Cisnădie la adresa primarului Municipiului Sibiu, fie de orgolii nejustificate traduse prin așteptarea de invitații speciale pentru reluarea dialogului ori pasarea problemelor cartierului Arhitecților în sarcina administrațiilor locale învecinate (Sibiu, Șelimbăr) ori a Consiliului Județean.
Administrația publică locală este reprezentată formal de Primăria Cisnădie, prin primarul Gheorghe Huja, și de Consiliul Local Cisnădie, însă în mod real există un singur reprezentant, în persoana primarului Gheorghe Huja. Spunem „formal” deoarece consilierii locali au uitat că au dreptul, prin lege, să inițieze Hotărâri de Consiliu Local. Pare că toate proiectele de HCL inițiate de primar Gheorghe Huja (unic inițiator) sunt perfecte și trec fără probleme la vot, iar nimeni nu catadicsește să întrebe comunitatea despre nevoile existente și cum pot fi ele remediate.
Petiția ADCA a fost trimisă pe adresa de email a primăriei la începutul săptămânii trecute, luni, 28.01.2019, ora 13:38 și publicată pe site-ul ADCA în cursul zilei de marți.
Prima reacție a primarului Gheorghe Huja la solicitările noastre pentru anul 2019, publicată în Turnul Sfatului într-un articol din 30.01.2019, ora 10:58, a fost „Habar nu am, acum aflu de la dvs. Ce propuneri?”, continuată, după detalierea de către jurnaliști a conținutului adresei noastre de o nouă declarație:
„Chiar dacă vin de la ei, eu nu le-am văzut. Eu oricum o să le am în proiectul meu de anul acesta. Am dat asta și la dvs., pe Turnul Sfatului. Am avut întâlnire cu Daniela Câmpean în legătură cu a treia bandă pe drumul județean cu intrarea în Sibiu, cu rezolvarea sensului giratoriu cu încă o bandă, cu străpungerea din proprietatea Cisnădiei spre Șelimbăr. Mâine am întâlnire cu primarul din Șelimbăr. Deci, noi nu comentăm inițiativa celor care ne-au trimis-o, dar eu sunt oricum pregătit pentru ceea ce dânșii doresc”.
Deși cartierul nostru este la o distanță de 6 km de vatra veche a Cisnădiei și este firesc să comunicăm în mediul online în prezent, Primăria Orașului Cisnădie fie nu verifică în mod constant căsuța de email, fie funcționarul însărcinat cu primirea corespondenței electronice nu pune la dispoziția decidenților comunicările primite. Ori, într-o ipoteză mai nefericită, primarul Gheorghe Huja alege deliberat să facă abstracție de cel puțin o parte din adresele, solicitările, propunerile ADCA. Nu cunoaștem motivele care au stat în spatele acestei declarații, însă putem confirma că situația are precedente, o parte din documentele transmise pe cale electronică nu au primit răspuns.
Totuși, printr-o bizară coincidență, deși nu a văzut propunerile/ cererile noastre, primarul Gheorghe Huja a declarat că este deja pregătit pentru ceea ne dorim să se realizeze. Ne-am fi bucurat să fie așa, însă ulterior am aflat că planurile domniei sale nu corespund nevoilor cartierului.
Poate domnul primar crede că este întâmplător faptul că a avut o întâlnire cu doamna Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu privitor la o lărgire a drumului județean. Ținem să menționăm că această întâlnire a fost ulterioară discuției pe care reprezentanții ADCA au purtat-o cu doamna Daniela Cîmpean la finele anului trecut, unde am abordat ca subiect principal exact lărgirea DJ 106C. O subliniere importantă este aceea că lărgirea drumului județean nu poate fi realizată în aceleași condiții cu o lărgire a unui drum local. În acest din urmă caz, dacă drumul ar fi preluat de către Consiliul Local, lărgirea s-ar putea realiza la 4 benzi, eliminând șanțurile și acostamentele. Pe de altă parte, drumul județean nu va putea beneficia de iluminat public ori de treceri de pietoni, acestea fiind posibile doar în cazul drumurilor locale. Nu în ultimul rând, lărgirea drumului județean la 3 benzi nu va fi realizată cu implicarea Primăriei Cisnădie, investiția urmând a fi suportată integral de Consiliul Județean. Preluarea DJ în administrarea Consiliului Local Cisnădie ar putea face ca sarcina bugetară să se împartă între cele două instituții, Consiliul Județean arătând disponibilitatea de a co-finanța lucrările de modernizare. În plus, ar putea fi introdus iluminatul public și realizate marcaje transversale (treceri de pietoni, pentru facilitarea accesului la/de la singurul trotuar aferent drumului).
Așadar, domnul primar este pregătit pentru ceea ce ne dorim, dar să facă alții.
Știm și că străpungerea spre Șelimbăr este în sarcina primarului comunei Șelimbăr, deoarece nu există teren în proprietatea Cisnădiei până la Troiță sau Dedeman, acesta aparținând în totalitate de U.A.T. Șelimbăr. Singura variantă realizabilă în cursul acestui an este legătura de la strada Nicolae Ghica-Budești (stradă aflată în domeniul public al Cisnădiei, neasfaltată) și Troiță, varianta de legătură spre Dedeman nefiind realizabilă în curând, conform domnului primar Marius Grecu. Prin urmare, și aici primarul Gheorghe Huja este pregătit să facă alții ceea ce ne dorim/ avem nevoie.
Ulterior primelor declarații din presă pe marginea cererilor noastre, primarul Gheorghe Huja a decis că este imperativ să continue declarațiile în presa locală printr-un atac furibund și inadecvat la adresa primarului Municipiului Sibiu, precum și la adresa ADCA.
Dintre declarațiile sale nu putem face abstracție de câteva lucruri:
-
„(…)să cumpăr eu teren la intrarea în Sibiu, să fac acolo o parcare unde să își lase cei din Cartierul Arhitecților mașinile. Păi cum să dai așa un răspuns, cum să nu te gândești că ăia de fapt sunt oamenii tăi și să faci ceva pentru ei? Păi numai un om tâmpit poate gândi așa”.
Simțim nevoia să reamintim primarului Gheorghe Huja că ĂIA sunt în primul rând oamenii lui, care locuiesc în intravilanul Cisnădiei, plătesc taxe și impozite la Cisnădie și se confruntă cu toate aceste probleme din cauza lipsei de viziune a autorităților locale din Cisnădie, tradusă în dezvoltarea imobiliară haotică.
-
”Ce cereri? Ce cereri tot vor? Eu am făcut propunerile pentru investițiile de anul acesta acolo, ce mai vor? Acolo este vorba despre un grup de la USR care nu vrea altceva decât publicitate. Eu țin legătura cu președinții asociaților de locatari care nu mi-au transmis așa ceva. Dacă era, îmi spuneau. Nu vine grupul ăsta de USR-iști care vrea publicitate și campanie să facă ce…?” spune Gheorghe Huja.
Chiar așa.. Ce tot vrem? Avem de toate. Avem grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă (oare s-au făcut cele promise pentru anul 2018 de primarul care promite și face?), iluminat public pe DJ, treceri de pietoni, trafic normal pe 3 km, transport în comun, o pistă de biciclete și un trotuar (2 în 1, cu lățime de 2 metri). Nu-i așa? Ce ne putem dori mai mult? Sigur, dacă EL a făcut propunerile pentru investițiile de anul acesta (nu cunoaștem decât intenția de prelungire a pistei de biciclete/ trotuarului de la strada Daniel Renard până în Cisnădie – un proiect care nu soluționează problemele noastre actuale), trebuie să fim mulțumiți. Iar dacă președinții de asociații de locatari – care aparent se consultă cu locatarii la fel de mult pe cât o face și primarul – nu au transmis nemulțumirile oamenilor, pare a fi irelevant că un ONG transmite astfel de cereri.
- Tot legat de punctul anterior este necesară o lămurire privind grupul USR. Înțelegem că primarul Gheorghe Huja nu diferențiază între un grup politic și un grup apolitic. Ne rămâne nouă să explicăm acest aspect. ADCA a început cu o mână de oameni. Dintre ei, 2 au ales să se implice în politică, înțelegând că numai politicul poate rezolva problemele comunității. Cele două calități – de membru ONG, respectiv de membru USR nu sunt incompatibile, cel puțin nu în prezent, cât timp filiala USR Cisnădie nu are putere de decizie în administrația publică locală. Dacă USR ar avea putere de decizie (consilieri locali ori primar), colegii noștri vor face un pas în spate. Până atunci însă, ori până la eventuale alte cauze obiective de conflict de interese, deoarece puțini oameni se înghesuie să facă voluntariat, vor rămâne alături de noi. Decizia lor este suverană, dacă simt nevoia să facă un pas în spate îi înțelegem, dar acest lucru nu este negociabil în prezent față de terți.
- Un alt aspect pe care dorim să îl clarificăm este că nu ne interesează culoarea politică. Dacă partidul aflat la putere ori, în genere, reprezentanții administrației publice locale nu activează în interesul general al comunității, ADCA va atenționa asupra derapajelor atât cât îi va sta în puteri.
-
„(…) primarul spune că săptămâna trecută a avut o discuție cu primarii Sibiului și Șelimbărului și cu președintele Consiliului Județean și s-au luat niște decizii ”Am vorbit și despre drumul de legătură pe la Dedeman (s.n. acest drum nu se va face), și despre a treia bandă pe drumul județean care intră în Sibiu… ei vin acum să ceară lucruri pe care deja eu le-am discutat”.
Observăm inconsecvențele în declarațiile din cele două publicații – ba s-a întâlnit cu doamna Daniela Cîmpean și urmează să se întâlnească cu primarul Șelimbărului, ba s-a întâlnit cu primarii Sibiului, Șelimbărului și președintele CJ. Și au discutat despre DJ 106C și legătura cu Dedeman. Recomandăm primarului Gheorghe Huja să fie constant în declarații, deoarece produce confuzie la nivelul comunității. De asemenea, recomandăm comunicarea, în mediul online, către cetățeni a soluțiilor identificate, așa cum ADCA încearcă să-i țină informați pe cei interesați de acțiunile sale. Îl asigurăm că oamenii au timp să citească noutățile în timp ce stau dimineață de dimineață în trafic.
-
”Sunt niște dezvoltatori care ne vor ceda un hectar pe care se va construi o școală, o grădiniță, un punct de lucru…Mitropolitul a venit la mine să vedem dacă se poate construi o capelă, două. Iar cu spațiile verzi – eu nu mai dau autorizații care să nu respecte legea- adică locuri de parcare, spații verzi și locuri de joacă. Nu mai merge așa, nu se mai dau autorizațiile așa, oricum”.
Reamintim primarului Gheorghe Huja că solicitările noastre vizau crearea de parc, școală, grădiniță în cartierul Arhitecților – zona deja existentă și populată, iar nu în zona Seviș. Cât despre spațiile verzi, tindem să credem că în final au ajuns și la primarul Gheorghe Huja propunerile noastre, având în vedere că a înțeles că eliberarea autorizațiilor de construcție pe terenuri cu destinație de spațiu verde nu respectă legea (deci este ilegală). Ce ne facem însă cu ceea ce s-a făcut prin nerespectarea legii?
Încheiem prin a spune că ne delimităm de jignirile lansate în spațiul public de primarul Gheorghe Huja la adresa primarului Municipiului Sibiu. Cu certitudine nu aceasta este metoda de a deschide comunicarea inter-instituțională și de a crea premisele unei colaborări, inclusiv pentru Zona Metropolitană, de care avem atâta nevoie.
© Sursa imaginii facebook.com/Gheorghe-Huja-Primarul-care-Promite-Si-Face-1709714102619445/