Pe site-ul Primăriei Cisnadie a fost lansat spre consultare publică un PUZ cu totul special, pentru că dacă va fi aprobat (în aceasta formă) el înseamnă demararea construcției de blocuri și în zona Casa de Apă – Aerodromul Măgura, ducând la o zonă rezidențială aproape continuă între Sibiu și Cisnădie.
Proiectul prevede construirea unui număr de aproximativ 100 de locuințe individuale, 12 locuințe colective (blocuri) și o clădire cu funcțiuni mixte, educație și servicii. Sperăm că la momentul implementării proiectului proporția case vs blocuri sa nu fie inversă, având în vedere apetitul deosebit din ultimii ani al investitorilor pentru construcțiile de blocuri.
Zona propusâ este situată pe partea dreaptă a drumului județean, în direcția Sibiu-Cisnădie, înainte de Stația de tratare a apei și are o suprafață de 102.202 de metri pătrați.
Indicatorii urbanistici ai viitorului proiect diferă in funcție de destinația zonei. Astfel, pentru zona cu locuințe individuale sunt propuse POT=35%, CUT=0.9, regim de inălțime P+1+M. Pentru zona mixtă sunt prevăzute POT=40%, CUT=1.5, regim de inălțime P+2. În memoriul tehnic explicativ se specifică faptul că se doreste realizarea unei grădinițe si a unui spațiu verde public, pentru satisfacerea nevoilor viitorilor locuitori.
Documentație PUZ pe site-ul Primăriei Cisnădie
În cazul în care, din diverse motive, nu poate fi regăsită documentația pe site-ul Primăriei, o puteți vizualiza accesând link-urile de mai jos:
Reglementări PUZ
Memoriu PUZ
Situație existentă
Plan de încadrare în zonă
Considerăm că aprobarea de PUZ-uri de locuințe colective (blocuri) în zona Casa de Apă – Aerodromul Măgura transmite un semnal profund negativ. Toate aceste locuințe nu vor face decât să agraveze și mai mult problemele existente în Cartierul Arhitecților. Asta pentru că este de așteptat ca populația noii zone rezidențiale să se înghesuie și ea spre Sibiu pentru locuri de muncă, servicii publice și private. Să aglomereze, și astfel, prin traficul îngreunat, să producă o și mai mare poluare a aerului în zona DJ 106C și Cartierul Arhitecților.
Reamintim că în Cartierul Arhitecților (circa 10.000 de locuitori în prezent, adică aproape jumătate din populația reală a Cisnădiei) Primăria Cisnădie nu a investit nici până acum în crearea de servicii publice de bază necesare: unități de învățământ (creșe, grădinițe, școalâ), infrastructură rutieră, transport public, parcuri, locuri de joacă etc. Cu toate acestea Primăria Cisnădie pare să mearga înainte cu politica de dezvoltare rezidențială masivă de blocuri în zone noi și cu efecte catastrofale, în loc să pună stop până când reușește să viabilizeze cu servicii publice zonele deja construite.
Investițiile Primăriei Cisnădie în Cartierul Arhitecților au fost anual de ordinul prețului unui apartament mai răsărit, deși anual se vând peste 1000 de locuințe în zonă, adică se fac afaceri din imobiliare estimăm de circa 50 milioane de Euro pe an. Iar taxele și impozitele colectate din cartier curg spre bugetul Cisnădiei, pentru a fi folosite pe spectacole de tot soiul, statuie și echipă de handbal, finanțată cu un buget care se apropie de 1 milion de Euro anual. În tot acest timp aproape jumătate din populația reală a Cisnădiei (cu sau fără carte de identitate pe Cisnăđie), aflată în Cartierul Arhitecților nu beneficiază de aproape nici un serviciu public de bază. Evident, toți acești oameni nu sunt deloc „mândri că sunt cisnădieni”, deși domnul primar Gheorghe Huja pare să insiste cu afișe, bannere și mesaje pe această temă.
Până acum, pentru Cartierul Arhitecților, Primăria Cisnădie nu a servit decât interesele investitorilor imobiliari. Nici nu e de mirare că Primarul Gheorghe Huja declara în 2017 că „Dacă nu apărea criza, eram cu construcțiile înspre Cisnădie.” Adică pentru a umple toată zona între Sibiu și Cisnădie cu construcții exact zona Casa de Apă – Aerodromul Măgura mai lipsea, ceea ce se și începe prin acest nou PUZ.
Faptul că acest PUZ prevede un spațiu explicit pentru o grădiniță este îmbucurător. Cu toate acestea, este puțin probabil că vom avea o grădiniță în acel spațiu, aparent terenul respectiv fiind deținut de privați și nu cedat Primăriei Cisnădie. Interesul dezvoltatorilor privați pentru a realiza o grădiniță este aproape zero, ei fiind interesați mai degrabă să re-investească banii rapid în alte proiecte, după ce au vândut imobilele construite. În acest punct Primăria Cisnădie trebuie să îsi pună întrebarea dacă chiar dorește să existe o gradiniță aici, pentru că fără cedarea de pe acum a terenurilor respective în domeniul public, înainte de aprobarea PUZ-ului, nu vom avea grădiniță decât pe documentația PUZ, adică pe hârtie.
Totodată ne întrebăm dacă începerea dezvoltării rezidențiale masive în zona Casa de Apă nu pune în pericol și singura investiție sustenabilă a zonei, terenul de golf (proiect despre care momentan nu se mai știe mare lucru), pentru că este evident că în momentul în care lângă terenurile de golf vor apare blocuri gradul de atractivitate al acestuia va scădea.
Zona Casa de Apă – Aerodromul Măgura este una dintre cele mai frumoase ale Cisnădiei, datorită panoramei munților și pădurilor și a expunerii sudice, însorite. Popularea cu blocuri a acestei zone nu va face decât să o distrugă și să influențeze negativ și zonele alăturate din Cisnădie, cum ar fi Cartierul Arhitecților.
Prin acceptarea demarării unor astfel de proiecte în zonă, Primâria Cisnădie și Consiliul Local Cisnădie nu va face decât să demonstreze încă odată că nu a înteles că urbanismul trebuie să servească interesul pe termen lung al urbei și nu interesele înguste, de moment, ale dezvoltatorilor imobiliari.
Update 17 ianuarie 2018. Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților a trimis Primăriei Cisnădie un set de întrebări pe tema PUZ-ului de la Casa de Apă.
3 Comments